Plaatje bij het artikel van OBS Dijkerhoek

Meander

Algemeen

In de onderbouw komen onderwerpen betreffende aardrijkskunde en geschiedenis niet als aparte lessen voor. Vanaf 2015-2016 gebruiken we de nieuwe methode ‘Meander’ voor groep 5 t/m 8.

Meander is een lesmethode aardrijkskunde voor groep 5 t/m 8 in het basisonderwijs. Meander is bijzonder vanwege het prachtige beeldmateriaal, de spannende verhalen, de begrijpelijke teksten en de consequente stapsgewijze opbouw.

Meander is vooral speciaal door de boeiende manier waarop het laat zien dat aardrijkskunde overal in ons dagelijks leven is. Meander leert de kinderen om écht om zich heen te kijken en daagt ze uit om de betekenis en samenhang van alledaagse dingen te zien. Meander is een methode op zichzelf en is sterk verwant aan de Malmberg-methodes Naut (natuur en techniek) en Brandaan (geschiedenis).

Meander is opgebouwd uit 10 hoofdthema’s, waarvan er 5 thema’s in groep 5 worden aangeboden en in groep 7 worden verdiept; de andere 5 thema’s worden in groep 6 aangeboden en in groep 8 verdiept. Elke 3e Meander les is een topografie les; in groep 5/6 wordt Nederland behandeld, in groep 7 Europa en in groep 8 de wereld. De kennis en vaardigheden worden getoetst m.b.v. methodetoetsen.

 

 

 

 

Deel deze pagina: